Also available in: English

Gordan Nikolic

Gordan Nikolic (født 1968 i Serbia) startet å spille fiolin i en alder av syv år. Han studerte ved Musikhochshule Basel under Jean-Jacques Katorow. Senere jobbet han med blant annet Lutoslawsky og Kurtág og utviklet en særlig interesse for både barokk og samtidsmusikk.

Nikolic har vunnet flere internasjonale priser, deriblant Tibor Varga og Niccolò Paganini prisen. I 1989 ble Nikolic utnevnt til konsertmester/leder for Orchestre d’Auvergne og han har siden ledet/konsertmester Lausanne Kammerorkester og Det Europeiske Kammerorkester. Fra 1997 frem til 2017 var Gordan Nikolic konsertmester i London Symphony Orchestra. Som dirigent har han gjestet flere orskeste, deriblant Kammerorkesteret til London Symphony Orvhestra og Orchestre National d’Île-de-France.  Siden 2000 har han vært tilknyttet Royal College of Music som professor i kammermusikk.

I 2004 ble Nikolic utnevnt til kunstnerisk leder for Nederlandse Kamerorkest i Amsterdam.

Gordan Nikolic blir jevnlig invitert til å fremføre på festivaler som The Proms London, Edinburgh Festival og Kuhmo Finland. Som solist har han i tilleg gjestet ulike symfoniorkestre og kammerorkestre verden over. I 2003 spilte han uroppføringen på James MacMillans fiolinkonsert «Deep But Dazzling Darkness» sammen med London Symphony Orchestra.

Gordan Nikolic spiller på en italiensk fiolin av Goffriller datert til 1710.