Also available in: English

Åpningskonsert Festspillene i Elverum

Fredag 2. august kl 18:00 Terningen Arena, Elverum

Ungdomssymfonikerne

Dirigent: Johannes Gustavsson
Solist: Torleif Thedéen, cello

Program:

Johannes Rusten (1984-): Ouverture til Elverum
Witold Lutoslawski (1913-1994): Cellokonsert
Igor Stravinskij (1882-1971): Petrushka

Festspillene i Elverum 2019 åpner tradisjonen tro med Johannes Rustens ”Ouverture til Elverum”. Elverum Mannskor leder an og publikum stemmer i til ”Elverumssangen”. Helt siden starten i 1990-tallet har dette vært en høystemt stund for mange.

Lutoslawski – Cellokonsert
Lutoslawskis cellokonsert var opprinnelig et bestillingsverk fra Royal Philharmonic Society i London til den kjente cellisten Mstislav Rostropovich og Bournemouth Symfoniorkester. Konserten hadde premiere i 1970 og verket regnes som et av Lutoslawskis mest kjente verk. Solist Torleif Thedéen har selv spilt Lutoslawski cellokonsert for Lutoslawski.

Stravinskij – Petrushka
Stravinskij dro på ferie til Sveits hvor han ønsket å skrive en pianokonsert. Da ballettmesteren Sergej Djaghilev hørte noe av musikken ble han imponert og han så et stort potensial for å gjøre musikken om til en ballett. Stravinskij så for seg en dukke som kom til live mens han skrev musikken. Han ønsket at denne karakteren skulle komme tydelig fram i musikken. Historien handler om en magiker som bringer liv til tre dukker for sitt miniteater

 

Billetter: www.fie.no/program/ 

Konserten spilles også i Trondheim 1. august 2019 under Olavsfestdagene

Billetter til konserten i Trondheim: https://olavsfest.no/arrangement/kjaerlighet-sjalusi-og-hevn/ 

SCORE Spillmusikk-konsert

Mandag 5. august kl 19:00, Terningen Arena

Dirigent: Håkon Nystedt
Solist: Sabina Zweiacker
Konferansier: Joachim Haraldsen/ Noobwork

Terningen Arena blir scene for en opplevelse utenom det vanlige: SCORE spill-konsert med musikk fra dataspill som Conan, Battlefield, Assasins creed og Skyrim. Ungdomssymfonikerne presenterer noe av det ypperste fra spillmusikken som millioner av mennesker elsker.

Festspillene i Elverum og Ungdomssymfonikerne ønsker å la gamere som sjelden eller aldri går på klassiske konserter få et innblikk i ”vår” verden. Klassisk musikk er overalt, men mange tenker muligens ikke over det. I veldig mye av det millioner av mennesker konsumerer av spill, tegnefilmer og andre filmer er det utdrag av klassiske stykker og musikk inspirert av den klassiske musikktradisjonen. Med SCORE bygger festspillene en bro til unge med lidenskaper der fellestrekkene er flere enn man i utgangspunktet skulle tro.

Solist på SCORE er sangeren Sabina Zweiacker fra Sverige. Hennes vakre sopranstemme lyser opp i de sarte partiene før stemningen skifter til voldsom dramatikk. Konferansier er Joachim Haraldsen, også kjent som Noobwork. Han opprettet YouTube-kanalen sin i februar 2013. Nå har han rundt 200 000 abonnenter og mer enn 124 millioner visninger. Dirigent er Håkon Daniel Nystedt, som begynte sine studier på Norges Musikkhøgskole. Han mottok i 2007 KORK-prisen som «ung og lovende». I 2009 begynte han på soliststudiet i orkesterdirigering ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Publikum settes i stemning allerede på vei inn i Terningen og det legges til rette for en skikkelig happening.

Billetter: https://www.fie.no/program/ 

Mahler 9. symfoni

Dirigent: Eliahu Inbal

Lørdag 10. august Avslutningskonsert Festspillene i Elverum

Kl 18:00 Terningen Arena, Elverum
Billetter: www.fie.no/program/

Mandag 12. august Domkirken i Gøteborg
Tirsdag 13. august Sommerklassisk Tivoli København

Kl 19:30 Tivoli København
Billetter: www.tivoli.dk/sommerklassisk/

Torsdag 15. august Odense Konserthus

Kl. 19:30 Odense Konserthus
Info: https://odensesymfoni.dk/koncerter/det-norske-ungdomssymfoniorkester/

Lørdag 17. august Oslo Kammermusikkfestival

Kl 18:00 Oslo Domkirke
Billetter: http://oslokammermusikkfestival.no/ (fra 14. mai)

Ungdomssymfonikerne fremfører Mahlers 9. symfoni under ledelse av den verdenskjente dirigenten Eliahu Inbal, han gjester for orkesteret for andre gang. Konserten er en del av årets turné som avslutter sommerkurset 2019.

Mahler komponerte sin symfoni nr 9 i løpet av sommeren 1909. Verket er preget av hans tidlige komposisjoner i bruk av form, motiv og metode, men perfeksjonert av en erfaren komponist. Begynnelsen av symfonien har blitt sammenliknet med oppvåkningen fra en drøm. Verket handler om livet og døden og førte til flere diskusjoner om metafysiske spørsmål i kunsten. Alban Berg skrev om verket: «Den første satsen er det mest himmelske Mahler noensinne har skrevet. Det er uttrykket for en eksepsjonell kjærlighet til denne jorden, lengten etter å leve i fred, for å nyte naturen på det dypeste, før døden kommer. Fordi den kommer ubarmhjertig. Hele satsen er en dødsforestilling. Alt som er jordisk og drømmende kulminerer i dette … ‘

Kammerkonsert Festspillene i Elverum

Onsdag 8. august kl 15:00
Rådhuset i Elverum

Musikere fra Ungdomssymfonikerne holder sin tradisjonelle kammerkonsert i rådhuset på Elverum med et variert program.