Also available in: English

Eliahu Inbal

Eliahu Inbal, Foto: Sverdlovsk State Philharmonic

Etter å ha vunnet førstepris i Cantelli dirigentkonkurranse i en alder av 26 år, har Eliahu Inbal hatt en internasjonal karriere som leder av de fremste orkestrene over hele verden. Gjennom årene har han blitt utnevnt til sjefdirigent for Frankfurt Radio Symphony Orchestra (hr-Sinfonieorchester), Teatro La Fenice i Venezia, RAI National Symphony Orchestra, Konzerthausorchester Berlin, Tsjekkiske filharmoniske orkester og Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, som oppnevnte ham til æresdirigent i 2014.

Under sin periode som sjefdirigent i hr-Sinfonieorchester (1974-1990), der han i dag er æresdirigent, utmerkte Eliahu Inbal seg som en fremragende musikalsk personlighet av vår tid. Den karismatiske israelske dirigenten, som bor i Paris, mottok internasjonal anerkjennelse for sine tolkninger av Mahler og Bruckner med en rekke prisbelønte innspillinger (Deutscher Schallplattenpreis, Grand Prix du Disque) og han var den første til å ta spille inn de opprinnelige versjonene av Bruckners symfonier. Han har spesielt fått anerkjennelse for sine tolkninger av Dmitri Shostakovits symfonier.

I 2016 markerte Eliahu Inbal sin 80-årsdag og inkluderte bemerkede konserter i Musikverein i Wien, Konzerthaus Berlin, Alte Oper Rankfurt og Teatro La Fenice. I 2017 fulgte Bruckners åttende i Philharmonie de Paris og Mahlers åttende i Elbphilharmonie Hamburg kort tid etter åpningen, samt en tur til Seoul og Japan med Konzerthausorchester Berlin. I løpet av våren 2018 returnerer han tilbake til Asia i to måneder, invitert av orkestre som Kina Philharmonic, Tokyo Metropolitan Symphony og Singapore Symphony.

Hans engasjementer innen opera har tatt ham til operahus over hele Europa, og Eliahu Inbals omfattende diskografi inkluderer de komplette symfoniske verkene til Berlioz, Brahms, Bruckner, Mahler, Ravel, Schumann, Shostakovich, Scriabin, Stravinsky, Richard Strauss og Den Andre Wienerskolen.

Eliahu Inbal ble født i Israel og studerte fiolin og komposisjon ved Jerusalem Music Academy, før han fullførte sine studier ved Conservatoire National Supérieur i Paris på anbefaling av Leonard Bernstein. Hans lærere der inkluderte Louis Fourestier, Olivier Messiaen og Nadia Boulanger. Han ble også sterkt påvirket av Franco Ferrara i Hilversum (Nederland) og Sergiu Celibidache i Siena (Italia).