Åpningskonsert på Festspillene i Elverum

Also available in: English

Åpningskonsert
 på Festspillene i Elverum

Fredag 3. august 2018 kl. 18 i Terningen Arena

 

Les mer om konserten på FiEs hjemmesider.

Ungdomssymfonikerne
Dirigent: Eliahu Inbal

Program:

Johannes Rusten (1984-): Ouverture til Elverum

Anton Bruckner (1824-1896): Symfoni nr 5 i B-dur

Introduction: Adagio – Allegro
Adagio: Sehr Langsam
Scherzo: Molto vivace (Schnell) – Trio: Im Gleichen Tempo
Finale: Adagio – Allegro moderato


Åpningskonserten på årets Festspillene i Elverum byr på en helaftens symfoni dirigert av Eliahu Inbal (f. 1936), en av de få gjenlevende store Brucknertolkerne. Inbal var sjefdirigent for hr-Sinfonieorchester i Frankfurt i perioden 1974-1990 og sammen med dette orkesteret var han en av de første som spilte inn de originale versjonene av flere av Bruckners symfonier.

Les mer om Eliahu Inbal her.

Bruckner er i stor grad nettopp kjent for sine monumentale symfonier. Den femte symfonien ble skrevet i 1875-1876 og er kanskje den mest intellektuelle av dem alle. Bruckner selv hørte aldri denne symfonien fremført. I hans levetid ble den spilt en gang arrangert for to klaver og første gang for orkester i Graz i 1894, men da var Bruckner selv for syk til å kunne være tilstede. Symfonien har ingen undertittel, men den har likevel fått kallenavn som «den tragiske» eller «pizzicato-symfonien». Selv skal Bruckner ha referert til symfonien som «den fantastiske», men dette ble aldri noen formell tittel. Verket er intrikat og kontrapunktisk skrevet. Høydepunktet kommer usedvanlig sent i symfonien, først med en koral mot slutten av sistesatsen.

Ungdomssymfonikerne består av landets fremste utøvende musikkstudenter og for dem er dette prosjektet en unik sjanse å få oppleve en av de mest kjente Brucknerfortolkere, Eliahu Inbal, mens han enda er aktiv dirigent. Det er ikke mange gjenlevende fra hans generasjon og hans tradisjon, så både publikum og orkesterutøverne må gripe sjansen til å oppleve denne konserten!

Del dine tanker

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.