Kjærlighet – på godt og vondt

Also available in: English

Ungdomssymfonikernes nyttårskonsert

Lørdag 6.januar kl. 18 i Terningen Arena i Elverum

Se https://www.fie.no og kjøp billetter her.

Dirigent: Elim Chan
Solist/konferaniser: Tine Thing Helseth

Kjærlighet – på godt og vondt 

Ungdomssymfonikerne inviterer til storslagen nyttårskonsert i Terningen Arena. Under ledelse av dirigent Elim Chan og med den internasjonale stjernen Tine Thing Helseth som solist og konferansier er Ungdomssymfonikerne stolte av å kunne presentere musikk som uttrykker ulike fasetter ved den flotte, men akk så utfordrende kjærligheten. Vi vil få høre Tsjaikovskijs tolkning av den ubønnhørlige og tragiske kjærligheten mellom Romeo og Julie. Tristan og Isoldes kjærlighetshistorie er også kompromissløs og vakrere kan det ikke uttrykkes enn i Wagners Liebestod, kjærlighetsdød, der Isolde synger ut sin kjærlighet i sorg over sin elskedes døde kropp. Men, kjærligheten er også uendelig vakker, og i god nyttårskonserttradisjon vil orkesteret gi publikum den fengende overturen til operaen ”Candide”, samt den energiske overturen til ”Ruslan og Ludmila” av Glinka. Mahlers Adagietto er kjent som noe av den vakreste musikken som er skrevet. Det sies at den er en kjærlighetserklæring fra komponisten til hans kone Alma, samtidig som musikken også er brukt i for eksempel filmen ”Døden i Venedig”. 

 

Tine Thing Helseths trompetklang er verdenskjent og når hun her i Elverum vil fremføre lidenskapelige tangoer, flørtende arier og melankolske sanger, tror vi publikum vil kunne forvente magi. Med Chan og Helseth i front kommer Ungdomssymfonikerne til å røre enhver kjærlighetsnerve hos publikum! Velkommen skal dere være til en variert og følelsesladet nyttårskonsert!! 

PROGRAM:

M. Glinka: Ouverture til Ruslan og Ludmila

L. Delibes: “Les Filles de Cadix” (arr. Jarle Storløkken)

C. Saint-Saëns: “Mon coeur s’ouvre à ta voix” fra Samson og Dalila

G. Mahler: Adagietto fra Symfoni nr. 5

R. Wagner: “Vorspiel” og “Liebestod” fra Tristan og Isolde

 

Pause

 

P. Tsjaikovskij: “Romeo og Julie”, Fantasiouverture

K. Weill: “Youkali” (arr. Jarle Storløkken)

A. Piazzolla: “Milonga del angel” (arr. Jarle Storløkken) og “Libertango” (arr. Øyvind Westby)

L. Bernstein: Ouverture til Candide

 


Elim Chan

Elim Chan (f. 86) ble født i Hong Kong.

Foto: Lau Kwok Kei

I desember 2014 ble hun den første kvinnelige vinneren noensinne av den internasjonale dirigentkonkurransen Donatella Flick Conducting Competition, noe som resulterte i at hun fikk stillingen som assistentdirigent i London Symphony Orchestra i 2015/16. Fra sesongen 2017/18 har hun tittelen sjefdirigent i NorrlandsOperan for tre sesonger. Hun ble utnevnt til Dudamel Fellowship programme med Los Angeles Philharmonic i 2016/17.

Nylige høydepunkter inkluderer hennes debut med Mariinskyorkesteret våren 2016 både i St. Petersburg og på turné i Mexico, som et resultat av en personlig invitasjon fra Valeriy Gergiev, samt hennes debut på Lucernefestivalen med Lucerne Festival Academy Orchestra i august 2016. Ellers har hun de seneste par år gjort debut med Luzerner Sinfonieorchester, Orchester Philharmonique de Luxembourg, Orchester National de Belgique, Australian Youth Orchestra, Orchestre de Chambre de Lausanne, Norrköping Symphony Orchestra og Orquesta Filarmonica de Gran Canaria, samt nordamerikansk debut med Berkeley, Detroit og Chicago Symphony Orchestra. Chan returnerte i 2017 igjen til Hong Kong Philharmonic.

Tidligere oppdrag inkluderer National Arts Centre Orchestra, Ottawa og Orchestre de la Francophonie (en del av NAC Summer Music Institute i 2012) der hun jobbet med Pinchas Zukerman. Hun har deltatt i Musical Olympus Festival i Sankt Petersburg, workshops med Cabrillo Festival Orchestra og Baltimore symfoniorkester (med Marin Alsop, Gerard Schwarz og Gustav Meier), og våren 2015 tok hun også mesterklasser med Bernard Haitink i Luzern.

Elim Chan er utdannet ved Smith College og University of Michigan. Hun var til og med leder for symfoniorkesteret ved University of Michigan Campus og Michigan Pops Orchestra. I 2013 ble hun tildelt Bruno Walter Conducting Scholarship.

 

Tine Thing Helseth

Tine Thing Helseth har allerede etablert seg som en av sin generasjons ledende trompetister, med sitt karakteristiske myke og klare spill. Hun har vært solist i ledende orkestre fra hele verden, i tillegg til alle de store norske orkestrene.

Tine Thing Helseth / EMI Classics

I 2007 ga Tine ut sitt debut-album, som hun mottok Spellemannpris som “Årets nykommer” for, og som av Aftenposten ble utnevnt til ”årets klassiske album”.

Hennes andre album fra 2009, Mitt hjerte alltid vanker solgte til gull etter kun tre uker.  Det tredje albumet, Storyteller, kom i 2011 som det første av i alt fire album utgitt på EMI. I 2013 ble Tine nominert til “årets nykommer” av The Classic Brit Awards for albumet Tine. I august 2017 feiret Tine 30-årsdagen sin med storslagen bursdagskonsert i Operaen og utgivelse av nytt album, Never Going Back, hvor Tine viser en ny og hittil ukjent side av seg selv: som en stilsikker singer-songwriter.

Tine har stått for urfremførelsen av utallige trompetkonserter, blant andre “Easter Concerto” av Bent Sørensen og Chite d’Ètoiles av Mathias Pintscher, sistnevnte med premiere i Londons Royal Albert Hall under BBC Proms – verdens største festival for klassisk musikk.

Foruten solotrompetist-karrieren er Tine svært aktiv: I juni 2013 lanserte hun festivalen tine@munch på Munchmuseet i Oslo. Som kunstnerisk leder har en rekke store klassiske musikere fra hele verden deltatt på festivalen. Tine er i tillegg kunstnerisk leder i tenThing, et brassensemble bestående av 10 spilleglade jenter som presenterer klassisk materiale i messingdrakt. I ensemblet Tine Thing Helseth Quintet (TTHQ) har Tine med seg fire musikere med jazzbakgrunn, og klassisk og jazz møtes i et mangfoldig repertoir.

I 2016 ble Tine innsatt som professor ved Norges Musikkhøgskole. Hun kan også høres i radiokanalen NRK Klassisk, som programleder i Min favorittmusikk.  Tine har også vært konferansier, blant annet under talentkonkurransen Virtuos på NRK1.

Del dine tanker

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.