Til heltene

Avslutningskonsert på Festspillene i Elverum og turnè

Terningen arena, lørdag 12.august kl. 18.00 (Kjøp billett)

Ibsenhuset i Skien, tirsdag 15.august kl. 19.00 (Kjøp billett)

Tivolis koncertsal i København, torsdag 17.august kl. 19.30 (Les mer)

Oslo kammermusikkfestival, Oslo konserthus, lørdag 19.august kl. 18.00 (Kjøp billett)

Dirigent: Christian Vásquez

Solist: Håvard Gimse

Kjent romantikk og storslått finale

De triumferende åpningsakkordene i Tsjaikovskijs mektige og romantiske klaverkonsert nr. 1 er blant de meste berømte i den klassiske musikken. Dette blir en romantisk avslutningskonsert fylt med vakre melodier som avsluttes med en storslått finale. Ein Heldenleben av Richard Strauss er et symfonisk tonedikt som regnes som et av den klassiske orkestermusikkens største verk. Musikkforskere mener at verket er selvbiografisk til tross for at Strauss selv benektet dette. I verket karikerer han flere av sine kritikere på en sarkastisk måte, samtidig som han glorifiserer seg selv med en rekke sitater fra egne verk.


Program: 

Harald Sæverud (1897-1992): Kjempeviseslåtten, op.22 (1942-44)

Pjotr Tsjajkovskij (1840-1893): Klaverkonsert nr. 1 i b-moll, op. 23 (1875)

  1. Andante non troppo e molto maestoso — Allegro con spirito
  2. Andantino simplice— Prestissimo
  3. Allegro con fuoco

Pause

Richard Strauss (1864-1949): Ein Heldenleben, Tondichtung für grosses Orchester, opus 40 (1898)

  1. Der Held (Helten)
  2. Des Helden Widersacher (Heltens motstander)
  3. Des Helden Gefährtin (Heltens makker)
  4. Des Helden Walstatt (Helten i strid)
  5. Des Helden Friedenswerke (Heltens fredsarbeid)
  6. Des Helden Weltflucht und Vollendung (Heltens tilbaketrekning og fullendelse)

Håvard Gimse

Photo: John Andresen

Håvard Gimse har etablert seg som en av Norges fremste musikere med et ekspansivt repertoar som favner over 30 fremførte pianokonserter. Han er ettertraktet både som solist og som kammermusiker.

Han har holdt konserter over store deler av verden, og har spilt med fremtredende symfoniorkestrene i Norden og Europa. Han har spilt under noen av verdens fremste dirigenter som Manfred Honeck, Rafael Frübeck de Burgos og Andrew Manze. Håvard Gimse spiller ofte konserter med musikere som Truls Mørk og har opptrått både med ham og solo i prestigefylte konsertsaler over hele Europa, heriblant Wigmore Hall. Til høsten går turen til Japan. Håvard har hatt stor suksess med sitt banebrytende Beethoven-program i Norge og utland, og i 18/19 planlegger han et tilsvarende program om Schubert.

Med mer enn 30 internasjonalt roste CD-innspillinger bak seg er Gimse allerede en av de mest betydningsfulle norske klassiske plateartistene gjennom tidene.

Håvard var tidligere kunstnerisk leder for Festspillene i Elverum og sitter i programkomiteen for Oslo Kammermusikkfestival. Han er en svært ettertraktet festivalmusiker både for sine soloprestasjoner og sine kammermusikalske evner, og han er jevnlig gjest ved de norske musikkfestivalene. Håvard er professor ved Norges Musikkhøyskole, og gir i tillegg jevnlige masterclasser i inn- og utland.

Christian Vásquez

Photo: Emilie Ashley

Christian Vásquez fra Venezuela er sjefdirigent for Stavanger Symfoniorkester. Da han var 9 år gammel fikk han for første gang høre et symfoniorkester og ble så betatt at han ville lære seg å spille. Uken etter tok foreldrene hans ham med til El Sistema der han fikk lære å spille fiolin. I 2006 begynte han i lære hos José Antonio Abreu. Samme år ble Vasquez kunsterisk ansvarlig for Ungdomsorkesteret i Aragua og i 2007 for Teresa Carreño Ungdomsorkester i Caracas.

I 2008 debuterte Vásquez hos Orchestre Philharmonique de Radio France. Han har også dirigert store orkestre som Israel Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, Bamberger Symfoniker og Philharmonia Orchestra i London, i tillegg til National Arts Centre Orchestra i Ottawa.

I 2009 ble Vásquez første gjestedirigent i Gävle symfoniorkester og han gjestet Stavanger Symfoniorkester første gang i mars 2010. Sesongen 2013-2014 ble Vásquez sjefdirigent for SSO.

Det er første gang Vásquez dirigerer Ungdomssymfonikerne.

Del dine tanker

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.