Kontrastfull åpningskonsert

Åpningskonsert på Festspillene i Elverum

Fredag 4.august kl. 18.00 i Terningen arena (kjøp billett)

Dirigent: Christian Eggen

Solist: Aksel Rykkvin, sopran

Store kontraster: Fra Skapelsen og det himmelske til utspekulerte forførelser og mord.

Ungdomssymfonikerne ønsker velkommen til en åpningskonsert med store kontraster. Det unike unge talentet Aksel Rykkvin med sine imponerende vokalprestasjoner tar oss med inn i Skapelsen som engelen Gabriel og synger om den tredje dagen der Gud skapte planter, frukt og blomster. Mahlers “Das himmlische Leben” beskriver himmelen fra et barns synsvinkel, og det å få høre denne sunget av en strålende guttesopran kommer til å bli en himmelsk opplevelse!

Béla Bartóks “Den Mirakuløse Mandarin”, derimot, omhandler moralske bannlyste temaer som prostitusjon, svindel, erotikk og mord. Verket er en enakters pantomimeballett skrevet i 1918-19, men først urfremført i 1926. Premieren ble en skandale og verket ble bannlyst av moralske årsaker. Opprinnelig komponert for en pantomime, er musikken beskrivende, kraftfull og malerisk for handlingen som utspiller seg. Basert på historien til Melchior Lengyel går handlingen i korte trekk ut på at tre kjeltringer lokker til seg kunder ved hjelp av en ung prostituert for å rane dem. De fleste gjestene er blakke, men når en velstående kineser avlegger en visitt, skaper det tumulter som ender i drap.

Velkommen til en kontrastfull åpningskonsert med tematikk fra det himmelske til det mørkeste, fra skapelse til død, fra det uskyldige til det moralsk forkastelige.


Program: 

Johannes Rusten (f. 1984-): Elverumsovertyren

Joseph Haydn (1732-1809): Nun beut die Flur fra Die Schöpfung (Skapelsen)

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Voi che sapete fra Figaros bryllup

Wolfgang Amadeus Mozart: Non so più cosa son, cosa faccio  fra Figaros bryllup

Gustav Mahler (1860-1911): Das himmlische Leben

Pause

Béla Bartók (1881-1945): Den Mirakuløse Mandarin, op. 19


Aksel Rykkvin:

Foto: Kaupo Kikkas

Aksel Rykkvin (f. 2003) er en 14 år gammel prisbelønnet klassisk skolert guttesopran med omfattende solist- og korerfaring fra Barnekoret ved Den Norske Opera & Ballett og Oslo Domkirkes Guttekor. Han er den mest etterspurte guttesolisten i Norge til operaer, festivaler og konserter, har en stor følgerskare i sosiale medier og blir mer og mer kjent internasjonalt.  I 2017 vant han Ungdommens Musikkmesterskap. Aksels første soloalbum, innspilt med Orchestra of the Age of Enlightenment, ble sluppet i september 2016 på Signum Classics, og førte til en nominasjon til Spellemannprisen for “Årets nykommer og GRAMO-stipend”.

​Aksel begynte sin sangkarriere i Oslo Domkirkes Guttekor som femåring, og her ble han undervist av sangpedagog Helene Haarr. Fra 2013 har han også sunget i Barnekoret ved Den Norske Opera & Ballett, dirigert av Edle Stray-Pedersen. Aksel er elev i talentprogrammet «Musikk på Majorstuen skole», som drives av Barratt Due musikkinstitutt i samarbeid med Oslo kommune. Fra 2013 har Marianne Lewis vært Aksels hovedlærer, både i operaen og på skolen.

Aksel har vært invitert solist på konserter med de fremste norske orkestre. I mars 2016 oppnådde han anerkjennelse internasjonalt for sin rolle som “The boy” i Rolf Wallins nye engelskspråklige opera “Elysium” på hovedscenen ved Den Norske Opera & Ballett. Financial Times skrev at Aksel var “uhyre god, med en musikalsk sikkerhet og klangrikdom som er nesten overmenneskelig.” og Frankfürter Allgemeine mente at Aksel var en «fremragende, eventyrlig sikker guttesopran». Hans største utfordring på operascenen kom ett år senere, i april 2017, da han igjen fikk strålende anmeldelser for sin innsats i en av de største guttesopranrollene i operalitteraturen, «Yniold» i Debussys «Pélleas et Mélisande» ved Den Norske Opera & Ballett.

Foto: Tom Sandberg

Christian Eggen:

Christian Eggen er dirigent, pianist og komponist, med studier i Wien, Salzburg, Oslo, Paris og New York. Han debuterte som 16-åring og plasserte seg fort blant våre fremste pianister. CD-utgivelsen med Carl Nielsens klaververker i 1994 satte en ny standard, skrev den danske avisen Politiken. I dag er Christian Eggen blant Europas ledende dirigenter for samtidsmusikk, og opptrer jevnlig med ensembler som tyske musikFabrik og franske Ensemble Intercontemporaine. Listen over komponister han har samarbeidet nært med inneholder noen av de viktigste i vår tid: Cage, Lutoslawski, Xenakis, Lachenmann, Kurtág, Lindberg, Saariaho, Bent Sørensen, for å nevne noen. Hans arbeide med Oslo Sinfonietta og Cikada har brakt disse frem i første rekke av nordiske ensembler. Cikada fikk Nordisk råds musikkpris i 2005.

Som komponist har Christian Eggen et bredt spekter. Hans produksjon omfatter teater- og filmmusikk, kammermusikk, orkestermusikk og elektroakustiske installasjoner. Han har også vært aktiv som jazzmusiker, i band med Terje Rypdal og med jazzgruppen Søyr.

Christian Eggen har også fått Spellemannprisen, Lindemanprisen, Oslo bys kunstnerpris, og to ganger har han mottatt Kritikerprisen – først i 1999 for sin innsats som festspillartist under Festspillene i Bergen, og i 2015 for en konsert med Lachenmann og Oslo Sinfonietta. I 2007 utnevnte Kong Harald ham til Kommandør av St. Olavs orden.

 

 

 

Del dine tanker

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.